Måla eller Tapetsera? Tips från Målare i Insjön

När du ska göra fint hemma har du möjlighet att välja mellan att måla dina väggar eller att tapetsera dessa. Oavsett vilket val du gör kan du vända dig till oss som har skickliga målare i Insjön som kan hjälpa dig utföra arbetet med ett proffsigt resultat.

Är det dags att renovera bostaden kanske du står inför kvalet om du ska måla dina väggar eller om du ska sätta upp tapeter. Det är vanligt att man vill ha tapeter i sovrum och vardagsrum som ger rummet en speciell karaktär. Med tapeter kan du välja motiv som skapar en unik atmosfär i ett rum som bidrar till olika sinnesstämningar som exempelvis harmoni och kreativitet. Om man målar kan man också skapa rum som upplevs som mer levande. Om du har svårt att välja vilket alternativ som passar dig bäst Kan du kontakta ossMasens Måleri som har målare i Insjön som kan ge dig inspiration och rådgivning kring din renovering.

 

Förarbete vid målning och tapetsering

Till att börja med kan det vara bra att känna till att oavsett om man ska måla eller tapetsera så krävs det samma noggranna förarbete. Det går inte att man bara kan sätta upp tapeter för att dölja en ful vägg och tro att det kommer att se bra ut eller ens hålla speciellt länge. Detsamma gäller förstås också då man målar en vägg efter som ett dåligt förarbete kan leda till ojämnheter på väggen, färgskiftningar och att färgen flagnar i förtid. Både när man ska måla eller tapetsera så behöver man först utföra samma förarbete. Förarbete innebär att rengöra väggen, riva loss eventuellt lösa tapeter, spackla skarvar, hål och ojämnheter och sedan slipa väggen med sandpapper så att den får ett jämnt underlag.

 

Måla eller tapetsera?

När förarbetet är klart tänker säkert de flesta att målning går fortare än att tapetsera. Detta är inte riktigt sant. Om du har en slät vägg kan det till och med gå fortare att tapetsera än att måla väggen. Detta för att du vid målning behöver täcka in karmar och andra detaljer med maskeringstejp och ofta för att du först behöver måla en grundfärg och sedan utföra målningen två gånger på detta. Om man räknar med torktider för färgen så hinner tapetseraren klart med tapeterna innan målaren hinner lägga på sista färglagret. Det gör också att kostnaden inte skiljer sig åt speciellt mycket då du vill få målat eller tapetserat.

 

Du kan använda formuläret på vår hemsida för att boka ett kostnadsfritt platsbesök där vi på Masens Måleri kan berätta mer om våra tjänster, höra dina önskemål och ge rådgivning, utan några förpliktelser.